0036-96-212-243
  • deutsch
  • magyar
 

Fogsor

Amikor a maradék fogak száma nem elegendő ahhoz, hogy rögzített fogpótlást (hidat) viseljünk, kivehető fogsort, protézist kell készíteni.

A kivehető protézis alapját lemeznek nevezzük, ennek anyaga vagy akrilát (műanyag) vagy fém.

A fogak akrilátból készülnek, és teljes egészében tükrözik a természetes fogak jellemzőit.

A teljes protézis vagy műfogsor az összes fogat pótolja az alsó, vagy a felső fogsorban.

A részleges fogsor kitölti a hézagokat, melyeket a foghiányok hoznak létre. A részleges protézist rögzítik a meglévő fogakhoz vagy kapcsokkal, vagy rejtett elhorgonyzással. Ez esetben a maradék fogakat fel kell használni az elhorgonyzáshoz, ehhez gyakran koronát kell készíteni a megmaradt fogakra.

A modern műfogsorok előnyei

A mai műfogsorok sokkal természetesebben néznek ki, mint valaha. A hiányzó fogak pótlása rendkívül előnyösen hat az egészségre és a megjelenésre. A teljes fogsor pótolja a hiányzó fogakat és megtámasztja az arc izmait és az ajkat. Enélkül a támasz nélkül a megereszkedett arcizmok idősebb hatást kölcsönöznek, és csökkentik a rágás és beszéd képességét.

A fogsorokat a fogtechnikus hasonló formájúra és színűre tudja készíteni, mint a természetes fogak és a fogíny, ezért nagyon kicsi változás lesz észrevehető. Sőt a jól elkészített fogsor egységessé varázsolja a mosolyt, és nem engedi, hogy beesettnek tűnjön az arc.

Új protézis viselésekor fellépő problémák

Egy új műfogsor kellemetlen és kényelmetlen lehet addig a néhány hétig, amíg azt meg nem szokja az ember. A fog protézis illeszkedése lazának tűnhet, amíg az arcizmok és a nyelv meg nem tanulják a helyén tartani azt. A megszokás ideje alatt sokszor tapasztalható irritáció vagy érzékenység. Előfordulhat, hogy a nyál mennyisége időszakosan megnő. Amint a szájüreg megszokja a fogsort, megszűnnek a panaszok.

Éppen ezért az első időszakban az idő nagy részében tanácsos viselni a fog protézist, beleértve az alvás idejét is. Ezen időszak után, ha már megszoktuk a fogsort, éjszakánként el lehet távolítani. Ez lehetővé teszi a fogíny pihenését és segíti a szájüreg regenerálódását.

Szájhigiénia a műfogsorok viselésekor

Még teljes fogsor viselésekor is szükség van megfelelő szájhigiénére. Minden reggel és este mossa meg az ínyét, a nyelvét és a szájpadlását egy puha sörtéjű fogkefével. Ez eltávolítja a lepedéket és serkenti a vérkeringést. Rendkívül fontos, hogy a részleges fogsort viselők is naponta többször megtisztítsák a maradék fogakat, megelőzve ezzel a fogszuvasodást és az ínybetegségeket, ami a fogak elvesztéséhez vezethet.

Műfogsorok, protézisek tisztítása, ápolása

A fogsort áztatás előtt súrolja le, hogy elősegítse az ételmaradék eltávolítását. Pezsgő fogsortisztító tabletta használata segíti a makacs szennyeződések eltávolítását és frissebb érzést kölcsönöz a viselőnek. Áztatás után újra le kell súrolni a fogsort. Vigyázzunk, nehogy túl durva sörtéjű fogkefét válasszunk, mert ezzel könnyen megkarcolhatjuk a fogsort.