0036-96-212-243
  • deutsch
  • magyar
 

Szájhigiénés kezelés

Fogkő

Étkezések után a fogakra lerakódik egy vékony plakkréteg, mely a nyálban feloldódott étel egy része.

A plakkot étkezés után 48 órán belül alapos fogmosással még el lehet távolítani. Ha ez elmarad, akkor a plakkban a baktériumok elkezdenek szaporodni. Majd a plakk egy idõ után szervül, egyre keményebbé válik mivel a nyálból különböző ásványi anyagokat "vonz" magához. A kikeményedett plakkot nevezzük fogkőnek.

Fogkő-eltávolítás

A fogköveket fogorvos vagy dentálhigiénikus távolítja el. A fogkövet le kell pattintani vagy kaparni a fogakról, melyet kézi és gépi eszközökkel végzünk. Az ultrahanggal működő géppel először a fogínyhatár alatt és felett lévő kemény fogkövet távolítjuk el. Akinek érzékeny a fognyaka, annak kérésére az eljárás előtt, helyi érzéstelenítést adunk. Mivel még az alapos, akár 5 percig tartó fogmosással sem lehet minden lepedéket eltávolítani, főleg a nehezen elérhető helyekről, ezért azt tanácsoljuk, hogy évente távolíttassa el a fogkövét a kontrollvizsgálatok alkalmával.

Parodontológia

A parodontológia a fogágy betegségeivel foglalkozó tudományág. A fogágybetegség a fog tartószerkezetének gyulladásos állapotát jelenti, mely akár annak pusztulásához is vezethet. A betegség oka a fogon kialakuló ínyszéli foglepedék, illetve a fogkő. A fogágy betegség (parodontitis) alattomos betegség, a legtöbb ember nem ismeri fel, csak akkor veszi észre, ha a foga már meglazult, vagy csak ha már ki is esett. A parodontitis áll az első helyen a fog elvesztés okai között.

A fogágybetegség jelei:

  • Duzzadt, vérbő íny
  • Vérző íny fogmosáskor, fogselyem vagy fogpiszkáló használatakor
  • Rossz szájszag

Ínygyulladás esetén a plakk és fogkő nemcsak a fogakon telepszik meg, hanem a fogágy gyulladás miatt létrejött ínytasakban is. A fogágybetegség korai stádiumában a kezelés a fogkő eltávolítását jelent, nem csak a fogakon, hanem az ínytasakban is. A tasakban szükség esetén a fogorvos antibiotikus, antibakteriális kezelést alkalmaz. Közepesen és súlyosan előrehaladott fogágy betegség esetén a csontvesztés már jelentős, melyet csak műtéti beavatkozással lehet kezelni.

Nagyon fontos, hogy a fogágy betegséggel kezelt pácienseink (függetlenül a betegség súlyosságától) 3-4 havonta jöjjenek vissza kontrollra, hogy elvégezzük a fogkő-eltávolítást és az íny állapotának ellenőrzését. A felülvizsgálatokkal elkerülhető a betegség súlyosbodása, valamint a fog megtartásának nagyobb az esélye. A parodontitis krónikus betegség, tehát rendszeres kezelés nélkül a kór újraerősödik és még több csont esik áldozatául, míg végül a fog kihullik és pótlása szükséges.